Pages

Thursday 15 November 2012

Textul nr. 105 Visul...coreean


Visul...coreean

 Moto: „Doresc să fiu înmormântat în groapă de pământ reavăn...” – din Testamentul Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania.

Când a aflat că l-au disponibilizat, că adică l-au dat afară de la mină, era în birou, o baracă..., a pus telefonul în furcă şi a rămas pe gânduri preţ de mai bine de un ceas... Ca o cariatidă... Nemişcat, înţepenit pe picioarele-i subţiri şi lungi, precum două crăcane de ulm, cu privirile rătăcite pe peretele alb-murdar, izânit de praful de cărbune împrăştiat din carieră în aerul aproape irespirabil, nu a schiţat un gest, n-a scos vreo vorbă, a dialogat doar în gând cu el însuşi. Circulaseră de o bună bucată de vreme zvonuri cum că Guvernul ar intenţiona să închidă minele nerentabile, dar lui nu-i venise să creadă. Fără îndoială că vestea asta îl şocase, ar fi putut şoca pe oricine care ar fi aflat că gata, de săptămâna viitoare n-o să mai aibă slujbă..., cu atât mai mult pe unul crescut şi educat într-un sistem neconcurenţial, supercentralizat, în comunism adică.
Idu a văzut pentru prima oară lumina zilei într-un sat din Oltenia, după adoptarea decretului lui Ceauşescu de interzicere a avorturilor, era carevasăzică decreţel, însă dorit de părinţi – amândoi ţărani simpli, membri ai Cooperativei Agricole de Producţie „Frăţia” din localitate, fără carte, fără avere, dar cu credinţă în Dumnezeu şi valorile morale autentice – care au ţinut morţiş să scoată ceva din el, unicul lor copil, să ajungă „domn”, aşa cum multe odrasle din sătucul acela dintre dealuri izbutiseră să devină, şi au trudit pentru împlinirea visului lor, toţi banii câştigaţi cu ziua pe la unul şi altul, la muncile câmpului, îi băgaseră în educaţia băiatului. E drept că nici el nu le înşelase aşteptările, i-a plăcut cartea, nu era primul din clasă, dar al doilea, al treilea în fiecare an ieşise, iar poziţionarea pe locurile fruntaşe s-a menţinut şi la Facultatea de Mine din Petroşani. Asta îi plăcuse, asta făcuse... La absolvire, şi-a ales o mină din Valea Jiului.
Ziua în care primise vestea că n-o să mai aibă loc de muncă, la câţiva ani buni după revoluţie, a fost şi cea dintâia în care a trecut pragul unei cîrciumi de şantier. La plecarea spre casă, după program, a intrat glonţ în bufetul muncitoresc din apropierea carierei, botezat de mineri – lesne de priceput de ce – “La pufoaica-ngăurită”. Tot atunci era pentru prima oară când se îmbăta... A băut ca să-şi înece amarul până s-a făcut criţă. Când să se închidă localul şi-au dat să plece chiar şi cei mai fideli şi destoinici clienţi, l-au luat şi dus acasă nişte ortaci, că el, pe propriile-i picioare, n-ar fi fost în stare să ajungă. Când nevastă-sa, Martha, l-a văzut în halul în care era, a făcut criză de nervi, greu de tot au reuşit minerii să o calmeze, Idu era legumă, nu putea să articuleze două vorbe, se bălăngănea pe picioare, sprijinit de o parte şi alta de ortacii care l-au pus pe pat. Până dimineaţa, a dormit neîntors, iar sforăitul i se auzea şi din apartamentele vecine.
A doua zi, nevastă-sa a băgat divorţ, de fapt mai de demult aveau neînţelegeri, femeia, frumoasă şi cam curvuliţă, se ţinuse pe ascuns când cu unul, când cu altul, Idu simţise ceva şi de atunci au apărut discuţiile, disponibilizarea lui a fost picătura care a umplut paharul sau poate doar pretextul care să-i permită Marthei concretizarea dorinţei ce o ardea: refacerea vieţii alături de ultimul ei amant, mai tânăr şi mai bogat decât Idu, un întreprinzător ce dezvoltase o prosperă afacere cu pompe funebre în zona Văii Jiului. Şi l-a lăsat... Copii nu avuseseră, avere nu prea agonisiseră împreună, apartamentul în care locuiseră era al ei de dinainte de căsătorie, încât n-a fost prea complicat la partaj.
Obligat de împrejurări şi destin, bărbatul s-a mutat la ţară, în micuţa casă cu pridvor în care se născuse şi-şi trăise copilăria, nelocuită după moartea părinţilor lui. Fără slujbă, măcinat de un puternic sentiment de abandon, uitat de fosta nevastă şi societate, Idu a luat în piept, din plin, greutăţile vieţii care, într-un fel, l-au împins treptat-treptat să îşi facă un prieten de nădejde care de fiecare dată îi acorda sprijin necondiţionat: Bachus. Pe zi ce trecea, îşi îneca din ce în ce mai aprig, în pahar, amarul.
O altă transformare structurală, profundă şi oarecum surprinzătoare suferise, între timp, Idu. Niciodată nu simpatizase regimul comunist, avusese chiar repulsie faţă de tot ce presupusese acesta, considerându-l o adevărată ciumă, însă acum îl adora... Devenise din opozant, simpatizant, ideologia roşie pusese stăpânire pe el pe nesimţite, i se furişase în fiecare celulă, îi pătrunsese în oase şi minte, fusese aşa... ca o dragoste oarbă, ciudată, pătimaşă, devenise cititor pasionat de literatură marxist-leninistă şi adept înfocat al principiilor comuniste, acum credea cu ardoare că “orânduirea comunistă este cea mai dreaptă dintre orânduiri pentru că pune omul şi interesele sale majore mai presus de orice”. Convingerea asta şi-o formase de mai mult timp, însă peste citatul ăsta care îi aparţinea lui Ceauşescu dăduse, decurând, răsfoind o broşură pe care o găsise întâmplător în podul casei, o cuvântare la una dintre plenarele Comitetului Central al Partidului Comunist Român. O cărticică prăfuită, cu paginile îngălbenite de trecerea timpului şi coperţile roase de carii, dar care, considera el, conţinea adevăruri de netăgăduit.
Şi-ar fi dorit să poată da timpul înapoi, pe vremurile de odinioară când cu toţii aveau asigurate un loc de muncă şi o casă, mică, mare, nu conta, când te lua Miliţia de pe drumuri şi te obliga să te angajezi undeva, în funcţie de calificarea pe care o aveai, numai să nu arzi gazul de pomană pe stradă şi prin cârciumi, dar ştia că asta nu mai e posibil în România. Comunismul murise aici pentru totdeauna... Tânjea însă după vremurile acelea, iar dorinţa lui arzătoare, pe care o mărturisea tot mai des în ultima perioadă era... să trăiască din nou în comunism... Un tovarăş de pahar, bun prieten al lui, i-a aruncat aşa, într-o doară, o idee, de ce nu pleci tu, mă, Idule în Coreea de Nord, acolo, să ştii, e trai pe vătrai... Din acel moment, pentru Idu, Republica Populară Democrată Coreeană, ultimul bastion al comunismului autentic, aşa cum o considera, devenise o fata morgana, iubita în al cărei aşternut cald ardea de nerăbdare să ajungă. Şi, şi-a făcut un plan pe care era hotărât să-l ducă la îndeplinire.

***

Înainta greoi, domol, cu paşi rari şi inegali, prin noroiul slinos, lipicios, aluneca din când în când, gata să pice, dar se redresa deîndată şi mergea mai departe, vântul năpraznic, şuierând dinspre răsărit, îi răvăşea şi răsucea în spirale pletele bălaie, mii de ace îi înţepau obrajii, lacrimi, de ger, îi umeziseră ochii...
Pornise în marea aventură coreeană... Îşi luase doar un geamantan cu lucruri de primă necesitate, oficialii Ambasedei Coreei de Nord care îi aprobaseră plecarea îi promiseseră că acolo va avea tot ce e necesar pentru un trai decent. Aşadar, mergea încrezător înspre locul de unde urma să ia autobuzul care să-l ducă în capitală. Exalta la gândul că nu peste foarte mult timp avionul cu care urma să plece din Bucureşti va ateriza la Phenian. Nu privea înapoi, n-avea ce să regrete. Zborul până în Coreea a fost lipsit de peripeţii, dar pe aeroport, stupoare... Mulţime de oameni cu pancarte pe care scria ceva într-o limbă necunoscută lui, strigau, se agitau, îşi manifestau bucuria, pentru ce, habar n-avea... Doi bărbaţi în uniformă i-au reţinut paşaportul şi i-au pus cătuşe la mâini. Într-o engleză de baltă, pe care cu greu a priceput-o, i s-a explicat că la ei e revoluţie, că regimul comunist a căzut, un alt sistem, democratic, s-a instaurat şi că e arestat.
Inima stătea să-i sară din piept, broboane de sudoare îi invadaseră faţa şi... deschise uşor ochii... Razele soarelui după-amiezii de vară îi mângâiau din lateral faţa ridată.
      - Oh, Doamne, îţi mulţumesc că a fost doar un vis !, imploră Idu divinitatea.
Respira uşor şi rar, din ce în ce mai rar, întins pe spate sub un arin bătrân de la marginea zăvoiului din spatele casei.
Între trupu-i firav şi pământul reavăn cu care doar peste trei zile avea să se contopească veşnic, firele verzi şi zvelte ale ierbii...