Pages

Wednesday 14 November 2012

Textul nr. 84 Oaze

Oaze

Afară picura. Ieşi din clădirea în care muncea deja de şapte ani şi se întrebă cu îngrijorare de ce se simte atât de obosită tot timpul. Cel mai bun prieten al ei era încă suspect de cancer. Mai trebuia analizată încă o bucată din el până să se stabilească un diagnostic exact. Vinerea umbla aiurea pe străzi, nu se grăbea nicăieri. Cel mai mult îi plăceau străduţele lăturalnice. Mergea deja de jumătate de oră şi ajunsese aproape de centrul oraşului în ciuda numeroaselor ocolişuri. Melodia tâmpită auzită la radio înainte de plecare şi pe care nu şi-o putea scoate din cap fu întreruptă de o imagine oarecum ciudată. Un porumbel ciugulea un bilet umed de loterie cu pătraţele mici roşii. 6 din 49. Când scoase aparatul foto din husă, pasărea zbură doi metri mai încolo oprindu-se în faţa unei porţi metalice verzi.
Îşi dădu seama după firma agăţată în stânga porţii că era o florărie, Trecuse de câteva ori prin zona, dar nu-i dăduse prin cap să intre niciodată. Intră în curte, care era de fapt în prima parte doar un culoar pavat lung de 10-12 metri cu ghivece de flori pe ambele părţi, limitat în stânga de casa în care era florăria şi-n dreapta de un gard din sârmă peste care se putea vedea în curtea vecină printre coroanele arbuştilor din ghivece. Trecu încet, gânditoare pe lângă ghivece mari cu tufe rotunde de crizanteme, arbuşti de tot felul, plante mici cu frunze verzi grase. În spatele unui ghiveci mare maroniu un motan alb-portocaliu se răsfăţa întins pe spate. Vru să pună mâna pe el, dar n-o lăsă, atunci se mărgini doar să-l privească zâmbind. Culoarul se termină şi se lărgi dând în curtea propriu-zisă care era plină de arbuşti şi puieţi de pomi fructiferi arătând ca un părculeţ aşezat în pantă. Ploaia se oprise, dar frunzele copăceilor erau pline de boabe transparente argintii. Rămase cu privirea pironită într-o picătură de apă aproape un minut, apoi se întoarse spre curtea vecină.
Aceasta era mai degrabă neîngrijită, însă cele trei cuşti de lemn cu uşi din plasă de sârmă, colorate în roşu şi verde erau un semn clar că nu era părăsită. O mână de copil mâzgălise pe fiecare un fel de etichetă explicativă: “iepuru lu bunicu”, “iepuru lu Elena”, “iepuru lu mama”. Să fie familia soluţia? se întrebă, întorcându-se şi îndreptându-se spre culoarul strâmt pe care venise.
O luă spre ieşire, dădu peste un pui de pisică, părea al motanului dinainte. Îl luă în braţe, îl mângâie. Se gândi că ar putea atrage privirile vreunui tip interesant cu puiul ăla drăguţ în brate în circumstanţe potrivite. Din florărie, care avea uşa în dreapta ei, la doi metri de intrarea în curte, ieşi o femeie de 20-25 de ani, grăsuţă, zâmbitoare. Îi ceru pisicul să-l bage-n casă: “De jumate de oră ne chinuim să-l prindem, multumesc!”
Ieşi din curte şi o luă spre piaţa din centrul oraşului. Se uită din reflex la titlurile din vitrina Librăriei Universităţii, nu reţinu nimic, cumpăra cel mult o carte pe an, prefera anticariatele. Se aşeză pe-o bancă şi se uită un pic la porumbei, nu-i plăceau defel, şobolanii aerului cum le zicea prietenul ei suspect de cancer. Se ridică scârbită de ciondăneala pestriţă a păsărilor. Ploaia se oprise deja de tot când ajunse lângă Continental. Simţi că nu mai poate umbla, se opri un pic sprijinită de-un perete, lumea trecea grăbită fără să se uite la ea, fiecare cu aia a mă-sii îşi zise. Se hotărî. Îşi luă poşeta de pe umăr, o puse pe trotuar şi se întinse lângă ea. Schimbând planul vedea acum cerul curăţat de ploaie şi picioarele oamenilor. Observă cum unii o privesc din fugă, ezită, întorc capul. N-o interesa, se uita mai departe la cer şi simţi cum oboseala se duce din ea. Zâmbi. Un tânăr se opri s-o întrebe dacă se simte bine şi se oferi să o ridice. Refuză, se ridică singură, îşi scutură pantalonii galbeni din catifea şi porni pe trotuar.