Pages

Wednesday 14 November 2012

Textul nr. 86 Şeful de Post şi curcanul Costică

Şeful de Post şi curcanul Costică

Nea Marin al lui Manafu cum îl ştie toată lumea din sat, ieşi pe uliţă supărat foc. Cum avea obiceiul de când se ştia, se scula cu noaptea în cap şi dădea ocol gospodăriei. Inima îi sfârâi când ajunse la coteţ şi-l văzu cu uşa la părete.
-Costică, Costică... Aşa îl botezaseră nepoţii pe curcan. Dar Costică, tun, pământ. Inima ii sfarai curentat de un gand. L-au furat ! Mai bine îi furau capra din coşare şi nu-i părea rău ca de el. De la curca grivă, doar unu îi mai rămăsese. 16 pui îi muriseră unul câte unul pe vară. Pe cel rămas, Costică, îl crescuseră ca pe copil. Când se scula noaptea, ca omu, să se uşureze, trecea pe la el şi-i mai arunca o mână de fiertură de mălai cu urzici pe care le strângea greu din zăvoiul de din vale. Si Costica ii multumea bolborosind...
Se făcuse mare puiul de curcă şi-şi jurase omu, că n-o să-l taie niciodată. Curcanul, aşa de tare se îmblânzise, că lăsa pe orişicine să puie mâna pe el. Când ieşea pe şuşea, nea Mărin se lăuda că are doi copii, Mitică, elev în clasa a III a de 9 ani şi Costică, curcanul de 9 luni. Când Mitică pleca la şcoală, Costică îl petrecea până la poartă, înfoindu-se şi bolborosind pe limba lui. Şi nu se mişca de la poartă, până nu se întorcea Mitică de la şcoală. Deabia atunci se ducea la capra de lemne unde se urca ţanţoş, înfoiat şi cu moţul roş-albăstriu atârnându-i pe dreapta ciocului. Parcă urma un ritual de care nea Mărin povestea cui vroia să-l asculte.
Toate au mers ca pe sfoară până azi-dimineaţă când nea Mărin, nevastă-sa Veta şi Mitică l-au căutat şi l-au strigat şi iar l-au căutat peste tot. Toate ungherele bătăturii le-au scotocit, au bătut câinele că n-a simţit nimic noaptea, Veta l-a jelit ca pe mort, Mitică plângea iar nea Mărin injura de mama focului, dar degeaba, Costică se dusese...
-Mitică, strigă nea Mărin copilul. Hai la Poliţie! Să găsească şefu curcanu, că d-aia este organ şi-l plătim. Înjurând p-ăl de l-a furat şi bodogănind, ajunseră la post. Strigară până Şeful ieşi, cu ochii umflaţi după somnul scurt de noapte. Deh, fusese la un chef de onomastică şi se cam întrecuse cu băutura
-Don Şef, zice nea Mărin ţinând copilul de mână. Don Şef, ast-noapte mi-au furat curcanul, pe Costică !
-Şi ce vrei mă, să ţi-l păzesc eu ? Tu unde ai fost az-noapte?
-Acas, Don Şef, da n-am auzit nimica! N-am auzit, zau !
-Da, de bănuit, pe cine bănuieşti, mă?
-Dom-le, eu cam bănuiesc pe cineva care tot vine pe la mine, ba după una, ba după alta, da cu ochii tot pe curcan şede, da nu sunt sigur. E Bombel al Vasilicăi lu Chişcă, ăl de n-are după ce bea apă, cum se zice, că el bea numai rachiu şi a mai făcut lucru d-ăsta cu furatu păsăretului şi pe la alţii, care l-au dovedit.
Când auzi Şefu de numele lui Bombel al Vasilicăi lu Chişcă se schimbă la faţă, deveni nervos, lăsându-se de pe un picior pe altul şi-i tăie boabele lui nea Mărin.
-Bine, nene Mărine, du-te liniştit acasă, că viu eu mai încolo pe la matale cu câinele să dăm de vreo urmă şi să facem o anchetă ca la carte şi-i petrecu pe nea Mărin şi pe Mitică.
-Mulţam don Şef şi te aşteptăm că poate l-om găsi pe Costică al meu...
Erau pe scările Postului de Poliţie. Ciulind urechile, nea Mărin se opri, auzind un bolborosit de curcan care venea dinspre coteţul din curtea Şefului de Post.
-Mitică, strigă nea Mărin care se oprise pe loc, ăla e curcanul nostru !
-Costică, Costică, unde eşti, mă ? Ia fugi Mitică, tată şi dă-i drumu la coteţ, că dacă este Costică al nostru, vine la noi!
Copilul, sări pe fuga şi deschise uşa coteţului. Înfoiat şi bolborosind, Costică curcanul veni pe dată şi începu să-i certe pe limba lui, cu moţu-i roş-albăstriu atârnându-i pe dreapta ciocului.
-Hai, Costică tată, hai acasă că te căutăm de az-dimineaţă. Hai că Veta te boceşte ca pe mort şi Mitică lipsi de la şcoală din cauza ta.
Mitică plecă cu Costică după el spre casă, inainte, iar nea Mărin, cu un zâmbet şiret în colţul gurii, salută de plecare , zicând:
-Să trăieşti Don Şef şi să nu vă supăraţi că v-am deranjat !

¤¤¤¤¤¤¤