Pages

Thursday 15 November 2012

Textul nr. 93 Legătura

Legătura

Și totul a început cu ceilalți fiind iadul. Sau nu. Invers, iadul fiind ceilalți. Nu văd întocmai relevanța. Iadul, ceilalți, oameni închiși în aceeași cameră descoperind starea efemeră a iadului. Nu, nu, nu efemeră ci… abstractă. O psihologizare târzie a ceea ce Faust știa deja de pe vremea lui Marlowe. Starea de spirit ce aduce deznădejdea la nivel de artă pentru Mefistofel. Deznădejdea ce aduce iadul la nivelul Pământului. Interesant silogism totuși. Faust s-ar fi jucat puțin cu această mentalitate. Deznădejdea e la nivel psihologic. Iadul reprezintă deznădejdea. Concluzia nu foarte dificilă ce se poate trage e că iadul e la nivel psihologic. Nivelul psihologic la rândul său e inclus mai mult sau mai puțin în partea noastră umană, fizică, palpabilul din noi. Astfel, putem aduce cu ușurință iadul pe Pământ. Nu trebuie să fie neapărat un spațiu material, noi suntem… nu, nu, psihicul nostru, mentalitatea noastră îl concretizează, poate chiar fără cunoștință de cauză. Cu câtă ușurință putem aduce ceva atât de material atât de aproape de noi, fără a ne da seama de fapt de consecințe, de faptele noastre. Încă de pe vremea lui Marlowe s-a putut observa că Faust al nostru nu se temea de draci, nu se temea de focul veșnic al iadului de sub pământ, nu îi era frică de împunsăturile de suliță ce l-ar fi putut urmări veșnic, ci de eternizarea acestui iad pe plan psihologic. Se temea ca deznădejdea lui să nu devină veșnică. Curios că și-a oferit sufletului diavolului, însă cu mult înainte ca cei 24 de ani să se scurgă, acesta a reușit cu cea mai mare dibăcie să îi procure mintea, psihicul, și să aducă iadul mai aproape de el, de terestru, decât și-ar fi putut vreodată imagina Faust.
Nu omul e cel legat de pământ, ci omul e cel ce leagă pământul de cer. E ca un vrej uman de fasole asemănător cu cel din povestea populară, ce își poate întinde brațele, metaforic vorbind desigur, până în cele mai adânci depărtări ale cerului. Cu câtă ușurință se poate demonstra că iadul, asemuit cu partea subterană a lumii poate fi adus, chiar inconștient, pe pământ, urmând aceeași logică putem arăta că iadul poate ajunge, cu ajutorul omenirii, cu ajutorul nostru, până la cer. La fel cum Lucifer, pentru a putea cădea din rai a trebuit mai întâi să treacă prin această cale de mijloc, numită Pământ, trebuie să treacă și iadul, Mefistofel, deznădejdea, prin noi, prin psihicul nostru pentru ca, în cele din urmă să ajungă înapoi la originarul cer.
Se creează astfel un fel de cerc vicios ce nu poate exista fără umanitate. Noi putem lega cele două spații considerate multă vreme, poate chiar până în zilele noastre, concrete, unul de celălalt. Putem deveni acei ”ceilalți” din piesa lui Sartre; însă ceilalți pentru iad, ceilalți pentru rai. În loc să fim spațiul ce separă cele două eternități, noi devenim ceilalți, devenim iadul pentru ele, unindu-le. Noi suntem legătura.