Pages

Thursday 15 November 2012

Textul nr. 96 Pământ

Pământ


Pământ, clopote, pâraie, lemn, pietre. Punți, câmp, plopi, crivăț, bălti. Toropeală, iarbă, pânze de păianjen. Pământ.
Drumul spre gară, la sfârșitul lui februarie era înecat de bălți mari, și bălțile mari erau legate între ele prin pârâiașe mici și tulburi. Șanțurile noroioase erau pline de apă iar deasupra pluteau gunoaie și lemne ude. Sub zăpada apoasă se ițea pământul care, în contrast cu ea, părea mai negru, negru ca o spinare de drac. Din toate părțile se auzea picurând, și-n ritmul sacadat al picurilor pașii oamenilor grăbiți spre tren plescăiau melodios: pământ, pământ, baltă, pământ, pământ, baltă.
Primăvara căutam în sacoșa cu mănuși desperecheate, alegeam una, alegeau și ceilalți câte una, nu știu dacă după vreun criteriu anume ei, însă eu mereu căutam una roșie, pentru că mănușile roșii mi se păreau cele mai frumoase. Apoi cu o mână înmănușată și cealaltă liberă, săream gardul de piatră. Era scund și deasupra avea sârmă ghimpată, dar în spate de tot era surpat. Pe acolo o luam ca să ajungem la urzicile mici și crude strânse buluc pe pământul negricios. Trebuie să ne pară rău pentru toți oamenii care n-au smuls niciodată o urzică mică, umedă, dintr-un pământ rece și molicios.
Peste tot, oamenii se scarpină uluiți după ureche, privind în jos spre pământ, și încearcă să-și amintească de ultima ploaie. Fiecare își amintește însă de o altă ultimă ploaie, una mai îndepărtată decât alta. Și uneori, cum se întâmpla când se întâlnesc doi oameni, apare al treilea, alți doi se apropie încetișor să vadă despre ce e vorba, și se iscă o văicăreală dușmănoasă, fiecare are grădina mai prăpădită decât grădina celuilalt, uite atâta crăpătura în pământ, s-au uscat toate, frunzele sunt arse, torni o cană de apă, imediat o soarbe pământul, aoleu, aoleu. Și-n timp ce oamenii se plimbă în lungul și-n latul pământului, de la o crăpătură la alta, privind cu obidă, copiii cântă ritmat, cărămidă nouă, dă Doamne să plouă, iar jos în iarba înaltă și uscată, păianjenii își țes liniștiți pânzele în așteptarea musculițelor, greierii toropiți de căldura cântă încetișor și monoton.
În curtea bisericii e cimitirul, cu gărdulețe de-o șchioapă, cu cruci putrezite și negre din lemn sau cu morminte mari din piatră albă, inscripții aurii și fotografii; printre toate acestea, poteci labirintice cu pământ bătătorit, bocnă; mai sunt și doi brazi mari, înalți unul lângă altul, și toată lumea știe că sunt plini de cucuvele, uneori se și văd, printre crengile brazilor, nemișcate, privind tintă cu ochii lor rotunzi cine știe unde. Deși nu a nins, toate sunt albe de ger și chiciură. Până și crucile negre din lemn putrezit sunt acoperite de chiciura sclipitoare, până și pământul sclipește albicios. Și prin toată albeața încremenită se văd ici colo ghemotoace negre mișcându-se greoi pe potecile înguste și întortocheate: bătrâne încotoșmănate în hainele lor negre, cocoșate și strânse de frig și ani, căutând peticele de pământ în care sunt îngropați bărbații lor; ca într-un dans straniu, ghemotoacele negre se opresc brusc unul câte unul în dreptul câte unei cruci, se strâng mai tare, și în aer încep să se audă dintr-o parte, din alta, în liniștea înghețată, vaiete surde din care se disting uneori cuvinte: bătrânele jelesc iar capetele lor stau îndreptate țintă spre pământ, acoperite cu broboade negre.
Printre morminte, oameni și cuvinte,viață și pământ.